UGL-utbildningar hjälper dig att bli en bättre ledare

UGL-utbildningar är utformade för att hjälpa personer att bli bättre ledare och gruppmedlemmar. UGL står för Utveckling av Grupp och Ledare, och är en av de allra mest populära ledarskapsutbildningarna som finns i Sverige. Programmet utvecklades initialt av Försvarsmakten under 1970-talet. Syftet var då att förbättra soldaternas prestationer i fält. Sedan dess har programmet anpassats för att passa diverse olika syften, däribland personlig utveckling.

Läs vidare för att lära dig mer!

Dessa utbildningar sker i form av fem dagar långa kurser

UGL-utbildningar genomförs i form av kurser som är fem dagar långa. De fokuserar på att lära ut genom erfarenheter och deltagarna får arbeta med en rad olika övningar under kursens gång. Dessutom genomförs även diskussioner för att öka förståelsen för gruppdynamik, kommunikation och ledarskap.

Programmet bygger på en tanke om att man måste förstå sig själv, sina teammedlemmar och dynamiken i gruppen för att bli en effektiv ledare. Först då kan man som ledare skapa en produktiv och positiv arbetsmiljö.

De 4 övergripande teman som UGL-utbildningar bygger på

UGL-utbildningar bygger på fyra övergripande teman:

 • Självmedvetenhet. Som deltagare uppmuntras du att reflektera kring din egen personlighet, dina värderingar och dina styrkor. Detta för att du ska få en förståelse för hur dessa olika faktorer påverkar din ledarskapsstil.
 • Kommunikation. Effektiv kommunikation är nyckeln till att bygga starka grupper och att uppnå gemensamma mål. SOm deltagare får du därför jobba på att förbättra din förmåga att kommunicera, såväl verbalt som icke-verbalt. Detta för att du ska kunna få en bättre kontakt med dina medarbetare.
 • Ledarskap. Ett annat viktigt övergripande tema är ledarskapet. Dessa utbildningar hjälper dig som deltagare att utveckla ditt ledarskap genom att utforska flera olika ledarskapsstilar. Du lär dig att ge feedback och hantera konflikter samt förstå vikten av att föregå med gott exempel.
 • Gruppdynamik. Sist men inte minst fokuserar dessa utbildningar även på gruppdynamiken samt hur denna påverkar gruppens prestationer. Som deltagare lär du dig om de olika stadierna i utvecklingen av en grupp. Du får även en bättre förståelse för vikten av tillit och samarbete, samt hur du kan skapa en positiv arbetsmiljö.

Därför bör ditt företag ge gåvokort till era anställda

Gåvokort är en populär förmån som allt fler företag erbjuder till sina anställda. Genom att köpa sådana kan företagen visa sin uppskattning och ge en extra belöning till sina anställda. Det kan också vara så att företaget vill öka motivationen hos sina medarbetare. Företag med hög personalomsättning, flera kontor, hög grad av kundkontakt eller hög konkurrens kan dra särskilt stor nytta av att köpa gåvokort till sina anställda.

Genom att välja rätt typ av sådana gåvor och ge dem på rätt sätt kan företagen öka chansen att anställda stannar längre och trivs bättre på sin arbetsplats. Detta möjliggör därför både en ökad lojalitet gentemot företaget men också att personalen mår bättre och gör ett ännu bättre arbete.

Företag som kan ha nytta av att ge gåvokort till anställda

Så vilka företag bör egentligen köpa gåvokort till sina anställda? Nedan ska vi därför titta närmare på några olika typer av företag som kan dra nytta av dessa gåvor. Dessa kan vara:

 • Företag med hög personalomsättning. Företag som har hög personalomsättning kan dra nytta av att erbjuda gåvokort till sina anställda. Genom att ge en extra belöning till de anställda som stannar kvar kan företaget öka chansen att de stannar längre. Dessa gåvor kan också användas som ett incitament för att öka produktiviteten och motivationen hos anställda som arbetar på en tillfällig eller projektbaserad basis.
 • Företag med flera kontor. Genom att ge anställda gåvor som dessa kan företaget ge en belöning som är relevant för alla anställda, oavsett var de arbetar. Gåvokorten kan också användas för att främja samarbete mellan olika avdelningar och kontor.
 • Företag med mycket kundkontakt. Företag som har en hög grad av kundkontakt, som exempelvis butiker, hotell eller restauranger, kan också dra nytta av att köpa gåvor i form av presentkort till sina anställda. Genom att ge anställda sådana till andra företag kan företaget öka kundnöjdheten och uppmuntra anställda att ge bättre kundservice.
 • Företag med hög konkurrens. Genom att ge anställda gåvor i form av tjänster eller produkter från andra företag eller evenemang kan företaget visa sin uppskattning och ge en extra belöning som kan hjälpa till att behålla anställda. Gåvorna kan också användas för att öka motivationen hos anställda som arbetar i en tuff bransch.

Ett attefallshus kan användas som ett hemmakontor

Då allt fler av oss numera arbetar hemifrån har det blivit allt viktigare att skapa ett avskilt område i bostaden där man kan utföra sitt arbete. Genom att bygga ett attefallshus och använda detta som hemmakontor får du en separat byggnad att gå till när det är dags att jobba. Där kan du arbeta i avskildhet på ett bekvämt och rofyllt sätt. Fortsätt att läsa för att lära dig mer om denna möjlighet!

3 steg till att bygga ett attefallshus och använda det som hemmakontor

Så här kan du göra för att bygga ett attefallshus och använda detta som ett hemmakontor:

 1. Bestäm dig för att du behöver ett hemmakontor. Innan du fortskrider i processen är det viktigt att du bestämmer dig för att du faktiskt behöver ett hemmakontor. Dessutom bör du försäkra dig om att det räcker gott med den yta som en sådan här liten byggnad har att erbjuda. Du får ett ganska stort och rymligt kontor för en person att arbeta i. Däremot passar kanske inte denna lösning fullt lika bra om du vill att flera personer ska rymmas på kontoret.
 2. Välj ut den plats där hemmakontoret ska placeras. Nästa steg är att beställa ett attefallshus och bestämma var på tomten det ska placeras. Här bör du ta hänsyn till faktorer såsom avskildhet, det naturliga solljuset samt tillgång till elektricitet och bredband eller trådlöst internet. Om du har en större tomt kan du vilja bygga hemmakontoret lite längre bort från bostadsbyggnaden. Detta för att avskärma dig ytterligare från eventuella oljud och distraktioner.
 3. Bygg ditt hemmakontor och inred det. När du har beställt den lilla byggnaden och valt var den ska placeras är det dags att du antingen bygger det själv eller får det byggt av en entreprenör. Därefter behöver du bara se till att inreda hemmakontoret på det sätt som du önskar att det inreds. Välj gärna möbler och tillbehör som är funktionella, bekväma och speglar din personliga stil.

Att uppföra en liten byggnad på tomten och använda denna som ett attefallshus kan vara väldigt fördelaktigt. Genom att göra detta får du nämligen det utrymme och den avskildhet som krävs för att kunna arbeta hemifrån på ett bekvämt och bra sätt.

Ett utegym låter invånarna gymma i den friska luften

Det är fördelaktigt om det finns flera olika sätt för invånarna i ett visst område att motionera och röra på sig. Därför kan ett utegym vara en bra investering för kommunen som kan förbättra invånarnas livskvalitet. För med den ökande urbaniseringen har det blivit allt viktigare för människor att försöka söka sig ut från stadskärnor och andra urbana miljöer till förmån för friluftsområden och liknande. Där kan de gymma och motionera på ett mer naturligt sätt ute i den friska luften.

4 fördelar med utegym som bör betonas lite extra

Ett utegym passar perfekt i offentlig miljö av flera olika anledningar:

 • Det är roligare att gymma och träna utomhus. En av de största fördelarna med att gymma utomhus är att det är roligare än att träna inomhus. Naturen och den friska luften bidrar till att göra aktiviteten roligare och därmed även mer effektiv. Lägg dessutom till det naturliga solljuset och du får en härlig blandning av faktorer som minskar stressen och uppmuntrar hälsosamma beteenden.
 • Ett utegym är generellt sett väldigt miljövänligt. Ytterligare en fördel med dessa anläggningar är att de ofta är miljövänliga. De kräver nämligen ingen elektricitet och är dessutom ganska enkla att ta hand om. Därmed är de inte särskilt resurskrävande i form av manuell arbetskraft när de väl står på plats. Som om inte detta vore nog är vanligtvis de olika material som gymmen består av hållbara och återvinningsbara.
 • Det låter invånarna knyta nya bekantskaper. En annan fördel med att gymma utomhus är att detta är ett sätt att träna som främjar bekantskaper och vänskaper. Personer som använder dessa gym utomhus får ofta möjlighet att socialisera samtidigt som de tränar. På så vis stärks känslan av gemenskap och en bra grund läggs för relationer mellan olika personer. Det hela blir förstås inte sämre av att de olika personerna även kan uppmuntra, motivera och peppa varandra!
 • Alla kan träna i utomhusgymmet. Den sista fördelen som vi vill trycka lite extra på är att dessa gym är öppna och tillgängliga för alla. Det finns förvisso flera olika kommersiella gym och idrottshallar inomhus som man kan besöka. Dessa kostar dock ofta en liten slant att bli medlem hos. Däremot är ett utomhusgym som sagt öppet och tillgängligt för alla att träna i helt gratis.

Med en grill för offentlig miljö blir grillningen säkrare

Du kanske har en rostig gammal kolgrill stående i ett hörn av trädgården därhemma? Om så är fallet är sannolikheten stor att den blir täckt med spindelnät titt som tätt då den används ganska sällan. Då är det lätt att förstå att du kanske inte känner dig särskilt trygg med att grilla generellt och i synnerhet inte i offentliga miljöer. Men med en grill för offentlig miljö blir faktiskt grillningen i den offentliga parken säkrare.

 

Detta till trots finns det många belackare som är rädda för att använda de välanvända gamla grillar som är tillgängliga för offentligheten. Men du behöver inte vara rädd för att göra detta – det är faktiskt säkrare att använda dessa än vad du tror. Du behöver kanske bara rengöra grillen lite grann före användning och veta hur den ska användas på ett säkert sätt. Läs vidare så förklarar vi mer!

3 tips som ger dig mod att använda en grill för offentlig miljö

Vi har förståelse för att du kanske känner dig lite skraj inför att använda en grill för offentlig miljö till bakgården på bostadsrättsföreningen. Men med hjälp av tipsen nedan hoppas vi att du ska finna mod att göra detta. Vi vill bland annat tipsa dig om att:

 

 1. Rengör grillgallret så gott det går. Det första du bör göra när du ska använda en grill som är belägen i en offentlig miljö är att rengöra den. Börja med att rengöra grillgallret – det behöver inte bli skinande rent men borsta gärna med en grillborste eller lite ihopknycklad folie. På så vis kan du avlägsna eventuella matrester och liknande som har fastnat på gallret. Se även till att ta bort eventuell aska eller skräp från botten av grillen.
 2. Använd folie när du grillar om du vill. Du kanske inte vill grilla direkt ovanpå grillgallret när du är ute i det offentliga rummet. Men då kan du med fördel använda lite folie som du täcker över grillgallret med. Stick sedan några hål i folien innan du tänder grillen.
 3. Städa upp efter dig. När du har grillat färdigt är det viktigt att du städar upp efter dig och rengör grillen på nytt. Detta för att du ska lämna grillen i gott skick till nästa person som vill använda den.

Öka produktiviteten – hyr in dig på ett kontorshotell i Göteborg

Det är inte bara uppstartsföretag och entreprenörer av olika slag som hyr kontorshotell i Göteborg. Även enskilda yrkespersoner som arbetar helt eller delvis digitalt och på distans kan ofta gynnas av att göra detta. Här tittar vi närmare på några sådana och ger tre exempel!

3 exempel på yrkespersoner som bör hyra plats på ett kontorshotell i Göteborg

Dessa är tre exempel på yrkespersoner som ofta kan gynnas av att hyra plats på ett kontorshotell i Göteborg:

 • Konsulter. En konsult är en person som ger andra personer eller företag rådgivning inom ett specifikt område. Konsulter kan hjälpa sina klienter att nå deras uppsatta mål. De kan ofta sköta en stor del av sitt företagande digital eller via telefon, men ibland kan de också behöva besöka sina kunder eller ta emot besök. Att hyra en kontorsplats kan vara ett utmärkt sätt för dessa personer att bygga upp sin konsultverksamhet från grunden. De får nämligen tillgång till ett kontor där de kan ta samtal, ha digitala och fysiska möten och liknande utan att behöva binda upp sig för ett långt hyresavtal.
 • Distansarbetare. Idag blir det allt vanligare att team utgörs helt eller delvis av distansarbetare. För dessa yrkespersoner är kontorshotellet en utmärkt lösning som ger dem ett fysiskt kontor att gå till för att utföra sitt arbete. Detta är en bra lösning om du till exempel har anställda i flera städer och vill slippa behöva hålla dig med egna kontor i de olika städerna. Genom att hyra in dig på ett kontorshotell i Göteborg kan du tillhandahålla en kontorsplats åt dina distansarbetare samtidigt som du får den flexibilitet och de övriga fördelar som denna lösning medför.
 • Gigarbetare. Många gigarbetare arbetar antingen hemifrån alternativt från ett lokalt kafé eller liknande. Men för att kunna vara verkligt produktiv är det viktigt att optimera den plats där du arbetar. Produktiviteten är nämligen en stor utmaning för många som jobbar hemifrån i till exempel vardagsrummet eller köket. Vissa gigarbetare har lättare för att vara produktiva än andra, men för de allra flesta är detta väldigt utmanande. Genom att få tillgång till ett riktigt kontor kan gigarbetaren därför ofta bli mer produktiv och därmed öka sin lönsamhet.

Så kan du höja din lön som lärare

Den lärare som går i tankarna på att byta jobb har antagligen fler än en anledning till detta. Såväl förändrade familjeomständigheter som minskad trivsel på den nuvarande arbetsplatsen är vanliga skäl till att se sig omkring för ett nytt uppdrag. På arbetsmarknaden råder dock lärarbrist och därför är försök att knuffa ens löneutveckling i rätt riktning en minst lika gångbar anledning som någon annan. Eftersom efterfrågan på lärare är högre än tillgången föreligger ett bra förhandlingsläge för bättre lön åt lärare.

Att tänka på inför bytet av jobb

Oavsett vilken typ av jobb som är av intresse, om detta är i den befintliga eller en ny region, gäller båda nedanstående punkter.

 • Förberedelse inför intervjun är otroligt viktigt. Gör lite research vad gäller till exempel arbetsgivarens villkor, hur stor lärarrotation skolan har, hur skolledningen och arbetskamraterna verkar, vilka arbetsuppgifter samt möjligheter till professionell utveckling arbetsplatsen erbjuder.
 • Löneförhandla. Var beredd på att förhandla om lönen, särskilt om andra förmåner erbjuds ingå i arbetsavtalet. Vidare kan det vara bra att via Lärarförbundet kontrollera vad lönenivån ligger på i den aktuella regionen, för att ha en bättre förståelse för huruvida löneerbjudandet är marknadsmässigt.

För båda dessa punkter gäller att i förväg ha en uppfattning om vilka krav som anses vara definitiva och vilka som kan vara förhandlingsbara. I vilken utsträckning en kandidat kan ställa krav beror naturligtvis också på dennes utbildningsnivå och var i landet jobbet befinner sig.

Högre lön för lärare inom bemanning

Någonting som blir allt mer populärt är att arbeta som lärare inom bemanning. En fördel med detta är variation, eftersom uppdragen kan vara på såväl kortare som längre period, men också möjligheten att se nya arbetsplatser och få en uppfattning om vilken typ av arbetssätt som fungerar och vilka som inte gör det. Detta gör att lärare som arbetat inom bemanning snabbt får värdefulla kunskaper som kan utnyttjas i framtida lönesamtal. Generellt på arbetsmarknaden gäller att lärares löner ökar när de byter jobb, vilket som nämnts ovan kännetecknar bemanningsarbete. På så sätt kan en lärare öka sin lön genom att arbeta som bemanningslärare, men fördelarna med denna typ av anställning kan också utnyttjas i framtida lönesamtal som gäller en fast anställning.

Så hittas billigaste mobilabonnemanget

Genom att jämföra och välja det billigaste mobilabonnemanget kan stora summor sparas varje år. Hur jämförs de olika abonnemangen och vad kan göras för att få så billigt alternativ som möjligt?

Att jämföra priser på olika mobilabonnemang kan ske på flera olika sätt. Det går exempelvis att gå in till en återförsäljare av mobiltelefoner och få hjälp men det innebär att personalen bara kommer att lyfta fram de operatörer de har samarbeten med.

Ett annat alternativ är att gå in på varje operatörs hemsida, skriva ner deras erbjudanden, och ställa dem mot varandra. Det är tidsödande och många vet inte ens vilka olika operatörer som finns att välja mellan.

Det enklaste alternativet är att besöka jämförelsesidor som listar olika abonnemang utifrån olika faktorer. Det går exempelvis att hitta:

 • Det billigaste mobilabonnemanget
 • Operatörer med bäst täckning
 • Abonnemang där surf kan sparas månad för månad
 • Jämföra bindningstid och andra avtalsvillkor

För att säkerställa att jämförelserna verkligen är korrekta kan ett par olika jämförelsesidor besökas. I vissa fall finns det nämligen sidor som inte uppdateras i samma takt som priset på de olika abonnemangen förändras. Men med denna väg bör det billigaste mobilabonnemanget hittas inom fem minuter.

Tips – Gör billiga abonnemang till det billigaste mobilabonnemanget

Även om olika abonnemang ställs mot varandra och lägsta priset väljs så finns det ytterligare vägar till ännu lägre pris. Så här kan ett mycket billigt abonnemang bli det allra billigaste mobilabonnemanget!

 • Utnyttja prova-på perioder
  Det är mycket vanligt att mobiloperatörer erbjuder halva priset under de tre-fyra första månaderna. Det innebär att det finns abonnemang som kostar under 50 kr per månad, men bara under denna period. Men genom att utnyttja ett sådant erbjudande och sedan flytta över till nästa operatör går det att få ”halva priset” i minst ett år, eller mer.
 • Pressa ner surfen
  Det som framförallt avgör priset är hur mycket surf som ingår. Det innebär även att personer som kan ”pressa ner” sin surfmängd kan få ner priset.
 • Billigaste mobilabonnemanget för familjen?
  Antingen får varje familjemedlem ett eget abonnemang – eller så delar familjen på ett enda stort. Beroende på hur många GB som behövs, samt familjens storlek, kan det vara billigare att teckna ett stort familjeabonnemang än att teckna ett separat abonnemang för varje person.

Vad finns det för olika brottspåföljder?

Vad finns det för olika brottspåföljder?

Det finns olika brottspåföljder som en dömd person kan få.  Det avgörs av olika faktorer, två vanliga är hur gammal personen är och hur personens tidigare brottshistorik ser ut, en person som inte har ett kriminellt förflutet kommer med stor sannolikhet ges en mildare påföljd än en som är tidigare dömd.

Olika brottspåföljder:

 • Böter – Det finns två olika typer av böter, dels pengar i form av en bot, tillexempel en parkeringsböter eller dagsböter som består av pengar och antal dagar. Dagsboten står i relation till inkomst och straffsats.
 • Fängelse – Minimumtiden för ett fängelsestraff är 14 dagar och maxtiden är livstid. Fängelse som påföljd ska enligt lag försökas undvikas så mycket som det går. Villkorlig dom – Ett alternativ till fängelse är villkorlig dom, då får man inte begå nya brott under prövotiden, ofta får man även samhällstjänst eller dagsböter.
 • Fotboja – är ett vanligt alternativ till fängelse, av 13 000 dömda till fängelse i Sverige får runt 3 000 fotboja istället. Då får man tillsyn och bestämda regler på vart och när man måste befinna sig på vissa platser. Bryter man mot reglerna kan man hamna i fängelse.
 • Samhällstjänst – är ett oavlönat arbete där man undertiden tänka över sitt brott.

Andra orsaker som kan ligga bakom varför ett och samma brott kan ge olika brottspåföljder beroende på vem som blivit dömd är bland annat om personen är under 15 år. I Sverige kan man inte bli dömd i domstol om man är under 15år, vad som händer om ett barn under 15år har gjort ett brott är att polisen utreder händelsen och lämnar över det till Socialstyrelsen. Är personen mellan 15-18år är det vanligt att ungdomens döms till ungdomstjänst vilket kan liknas med samhällstjänst – ett oavlönat arbete.

Det kan även bli olika brottspåföljder beroende på brottets karaktär, det finns mer eller mindre allvarliga brott. En stöld kan på en straffskala vara ringa stöld, stöld och grov stöld. Beroende på vad man blivit dömd för så får man helt enkelt olika brottspåföljder.

Grundtanken när det kommer till olika brottspåföljder är att det ska bli en kännbar konsekvens när man gör något orätt samt att alla står lika inför lagen. Ett exempel på det är tydligt när det kommer till dagsböter då bötesbeloppet beror på inkomst.

Fem fakta om https://kopit.se

Fem fakta om https://kopit.se

Lär dig mer om https://kopit.se – här presenteras fakta om webbplatsen för dig som inte själv vill granska den.

Vem driver och tar hand om https://kopit.se?

Då det saknas en ”Om Oss” sida är det svårt att direkt hitta vem som driver bloggen https://kopit.se . Många väljer att lägga kontaktuppgifter i footern men även detta saknas. Att det inte finns någon tydlig avsändare behöver inte betyda att den fakta som presenteras är felaktig. Däremot bör man som läsare vara lite mer ifrågasättande när det kommer till källor.

Inom vilka områden publiceras artiklar?

Bland de fem senaste inläggen hittas exempelvis följande artiklar:

 • Hur kan man få hjälp med sin bokföring?
 • Ordning och reda på arbetsplatsen
 • Så använder du internet för att hitta företagsuppgifter

Det är alltså en blogg med tydligt fokus på företagande och hur företagare kan underlätta arbetet genom olika arbetssätt och tjänster som nås online.

Ger artiklarna någon hjälp?

De artiklar som är publicerade på https://kopit.se har ungefär samma upplägg.

 1. Förklara problemet

Ett exempel kan vara att artikeln visar på det problem som många företagare har med att hålla rätt på papper och dokument. Alternativt hur en företagare som inte har kontroll på sina siffor lätt kan ta ekonomiskt felaktiga beslut. Det finns alltså ett problem.

 1. Nyttan med en bättre lösning

När läsaren förstått att det är ett problem är nästa steg att förklara nyttan med en bättre lösning. Vad tjänar företagaren i tid och pengar på att ha ordning på papper, vad tjänar de på att ha en auktoriserad revisor osv.

 1. Lösningen

Sista steget är att presentera ett par olika lösningar på de problem som visats upp. Hur kan företagaren på ett effektivt sätt lösa problemet?

Får material spridas vidare?

Nej, längst ner på sidan anges att materialet på https://kopit.se är skyddat enligt copyrightlagen. Det är därmed enbart lagligt att sprida vidare citat eller kortare referat av sidan. Att däremot kopiera längre stycken är inte ett korrekt förfarande. Ingen får heller ange att den personen är upphovsrättsmakare till texterna om detta inte är korrekt.

Går det att få kontakt med domänägaren?

Önskar du veta mer om https://kopit.se eller av annan anledning få kontakt med domänägaren? Du kan i detta fall kontrollera vilket webbhotell domänen ligger på och skicka en förfrågan till webbhotellet om de kan vidarebefordra en kontakt till ägaren. Ägaren kommer då få information om önskemål om kontakt – däremot är det helt upp till ägaren att agera eller inte på detta.  För mer info om https://kopit.se – besök sidan och läsa den information som finns.