De traditionella lånen som du kan ansöka om hos en bank har i många år varit i princip det enda gångbara alternativet när du vill låna pengar. Men idag finns det ett större utbud av finansiella produkter att välja mellan. Ett exempel på en sådan är kontokrediten. Här diskuterar vi hur en sådan kan ge dig en större flexibilitet vid lån jämfört med det vanliga banklånet.

Vad är en kontokredit?

En kontokredit är ett slags lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver ställa någon säkerhet för lånet. Det rör sig om ett konto med en kredit som du kan få tillgång till och låna pengar från utifrån ditt aktuella behov. Till skillnad från ett vanligt banklån behöver du här inte låna hela summan på en och samma gång. Du kan istället få en större flexibilitet vid lån genom att låna pengar flera gånger vid olika tillfällen.

3 sätt på vilka du får mer flexibilitet vid lån med kontokrediter

Kontokrediten kan ge dig en större flexibilitet vid lån av följande skäl:

  • Du betalar bara ränta på de pengar som du använder. En av de stora skillnaderna mellan kontokrediter och vanliga banklån är att kontokrediten är mer flexibel. Här betalar du bara ränta på de pengar som du faktiskt använder. Detta till skillnad från det traditionella banklånet, där du betalar ränta på hela det lånade beloppet oavsett om du bara låter pengarna ligga på ett sparkonto eller ej.
  • Lånet kan betalas tillbaka på ett mer flexibelt sätt. En annan viktig skillnad är att kontokrediten erbjuder en större flexibilitet när det kommer till återbetalningen av lånet. Istället för att du amorterar ett fast och förutbestämt belopp varje månad kan du ofta betala tillbaka ett lägsta belopp för den aktuella månaden. Detta beräknas ofta utifrån en procentuell andel av det totala belopp som du har lånat. Om du vill kan du alltid betala in lite mer än så för att minska dina räntekostnader.
  • Du får snabb åtkomst till pengar. Ibland är tidsaspekten viktig och då kan du vilja välja en kontokredit. Den ger dig nämligen snabb åtkomst till pengar när du behöver dem som mest.
Fördelarna med att ha en större flexibilitet vid lån